Ett par frågetecken
Categories: Kulturellt, Svenska medierWednesday, Nov 10, 2010
Exakt hur stor del av den svenska bokmarknaden familjen Bonnier kontrollerar kan inte ens medieforskarna på Nordicom vid Göteborgs universitet svara på eftersom alla siffrorna är företagshemligheter. Klart är dock att ingenstans i den rika världen har ett enda företag så stor makt över produktion, marknadsföring, distribution och försäljning av böcker som Bonniers har i Sverige.
Så inleder Dan Josefsson sin text på AB-kulturen idag, i en del av artikelserien om Bonniers. Jag har två frågetecken, ett per mening.
N:r Ett: Hur i hela friden kan ägandeförhållanden vara en “företagshemlighet”? Varför då besvära sig med att ha ett Konkurrensverk? Jämför situationen med Murdochs försök att köpa ut hela BSkyB: klart som fan att man vet hur mycket av media Murdoch redan äger, annars hade det ju inte blivit något bråk om saken.
N:r Två: Och om man inte vet hur ägandeförhållandena exakt ser ut, så är det ju långt ifrån “klart” att man har grund för att påstå det som står i andra meningen, nicht wahr?
Det Josefsson skriver är ju annars bra och oroväckande. Men ibland hajar man till.
November 17th, 2010 at 6:48 pm
När skribenterna talar om “bokmarknaden” talar de om något mer än bara vem som äger flest förlag. Det handlar också om vilka förlag som publicerar flest böcker, vilka kanaler dessa böcker sprids genom, hur många av de egenägda förlagens böcker som gynnas av de egenägda kanalerna och återförsäljarna osv: för att göra sig en bild av hur stor makt koncernen har på den svenska bokmarknaden måste sådant räknas in, vilket i sig självt är ytterst svårt och kräver artikuleringen av en mängd paramentrar, och när dessutom en del av det är företagshemligheter blir det hart när omöjligt.
November 17th, 2010 at 7:11 pm
Point taken, men med alla dessa företagshemliga variabler tycker jag iaf det andra frågetecknet står lika krokigt som förut. Särskilt med Berlusconi i tankarna (om man nu vill ha den grisen i tankarna).