OSINT
Categories: Internet, Svenskt allmäntTuesday, Jun 11, 2019
Det här med Open Source Intelligence är en av de intressantaste sakerna som hänt inom, jag skulle sagt journalistiken, men det är ju oftast inte journalister som jobbar med OSINT utan folk från en mängd områden som arkitektur, forensics, geografi, osv. Det är på sätt och vis en sann medborgarjournalistik. Den här bloggposten på NYRB är en föredömlig historik och genomgång av fenomenet, inte minst hur det ibland krockat med konventionellt undersökande journalistik, som i fallet Seymour Hersh och Syrien.
Själv läser jag regelbundet websiten Bellingcat, en av de första och viktigaste onlinegrupperna som sysslar med OSINT. Många har också spekulerat om man inte skulle kunna göra ett OSINT-projekt av det som hände på Sveavägen/Tunnelgatan 28 februari 1986. Läser man, som jag gör, Gunnar Walls blogg (se länklistan) så är det lätt att förlora sig i alla de variabler som styr vilka vittnen som var var, såg vad, agerade hur, särskilt kanske vad gäller diskussionerna kring Skandiamannens eventuella roll.
Jag vet att en del har funderat på om man skulle kunna anlita en grupp knuten till Goldsmith’s College här i London, Forensic Architecture, som redan genomfört ett flertal imponerande projekt. Vem som skulle stå för omkostnader och liknande återstår kanske att reda ut, men varför inte Palmegruppen själv? Hur som helst tror jag en exakt grafisk-digital reproduktion av händelseförloppen, inkluderat samtliga variabler, skulle lägga väldigt mycket i dagen.
June 11th, 2019 at 7:40 pm
Jag kan bara komplettera med att jag förra året informerade Palmegruppen om existensen av den kvalificerade akademiska researchgruppen Forensic Architecture och föreslog att de skulle fundera på om de kunde ha någon användning av ett samarbete med dessa forskare.
Den som besöker https://forensic-architecture.org/ kan lätt förvissa sig om att forskningsgruppen redan genomfört en rad ambitiösa projekt tillsammans med olika välrenommerade instanser runtom i världen.
Men möjligen är det ett problem för Palmegruppen att de sedan en tid fastnat för tanken att de inte ska släppa ifrån sig i stort sett någon information alls till utomstående.
June 11th, 2019 at 7:46 pm
Tack, Gunnar! Man kan tycka detta är en given väg att gå, om så bara för att få klarhet i några människors, dvs vittnens, beteende vid det där gathörnet under de där minuterna. Men inte ens det tycks de intresserade av.
June 12th, 2019 at 6:00 am
Hersh har väl iofs lagt ner det där med konventionellt undersökande journalistik, han låter ju numera som vilken konspirationsteoretiker som helst — “If you take the time to look, you will find a plethora of the same allegation that I made.“. Hur vet man vilket OSINT-gäng som håller balansen? För varje bellingcat finns det hundra Alex Jones, och längre ut på flanken figurer som wellaware1 (alla stora händelser är bluff, och de flesta människor som syns i media spelas av ett litet antal skådisar, vilket man kan bevisa med öronanalys) och truthernews (schweiziska CIA försöker mörda upphovsmannen i en fejkad terroristattack, och bara genom att ständigt analysera mediaflödet och publicera varje ny plan innan den kan sättas i verket kan han hålla sig vid liv) och …
June 12th, 2019 at 6:08 am
Jag tror, som NYRB-artikeln påpekar, att OSINT:s stora fördel – när den utförs på ett korrekt sätt – är transparensen. Till skillnad från konspirationsfalangen kan man ju följa hela processen från början till slut och se hur och varför de dragit de och de slutsatserna. Men som artikeln också säger, nu blir det allt svårare att avgöra autenticiteten på exempelvis en snutt mobilvideo från Syrien, eftersom teknikerna för att manipulera blir allt fler och mer sofistikerade. Men det är just detta med Open, öppenheten, som hittills imponerar: dvs dels att det rör sig om öppna, allmänt tillgängliga källor, och dels att hela analysprocessen är öppen för alla att granska. Det är mer än man kan säga om Alex Jones.