Statusjakten
Categories: Brittiskt allmänt, London uppdateringWednesday, Jan 2, 2019
Det har varit – och är till viss mån fortfarande – lite fram och tillbaka med vad som ska hända med EU-medborgare i UK efter Brexit. Mycket därför att ingen förstås vet vad som kommer att ske den 29 mars kl 23:00.
Men om det nu blir en deal av något slag så kommer alla EU-medborgare, med några undantag, att få ansöka om s.k. settled status. Det gäller framför allt de som är här p.g.a. den fria rörligheten: en blankett att fylla i, förmodligen några bevis på att man betalat skatt och har ett National Insurance number, plus en avgift på £65.
Undantagen är irländska medborgare och de som har Indefinite Leave to Remain (ILR), alternativt Indefinite Leave to Enter (ILE), antingen i form av en stämpel i passet eller ett brev från Home Office. Dessa behöver överhuvudtaget inte ansöka om settled status, men kan göra det om man så föredrar. Det är detta som gäller mig: jag har en ILR-stämpel i ett gammalt pass. Pust, liksom.
Om UK däremot skulle krascha ut ur EU i en no deal så blir situationen mer komplicerad, särskilt för de som är här via den fria rörligheten. Ingen verkar veta (som med så mycket annat) vad som kommer att hända. Vad gäller min egen situation i sådant fall så sitter jag nog ändå ganska säker, vad jag hittills fattat.
En klok människa sa till mig för inte så länge sedan att om Home Office skulle ifrågasätta, eller försöka dra in, ens ILR så skulle det förmodligen strida mot internationell rätt. Det rör sig om internationella konventioner och protokoll, snarare än om enbart UK/EU. Och det låter ganska rimligt, i mina lekmannaöron.
Men osäkerheten finns alltså kvar, i allra högsta grad. Ens känsla av hemhörighet – a sense of belonging – har rubbats i sina grundvalar. Man borde ju inte ens behöva konstatera att man “nog sitter ganska säker”, eller att man hör till de undantag som inte kommer att påverkas något särskilt, eller att man överhuvudtaget belönats med någon slags jävla “status”.
Man vet ju att många britter – i personliga möten, i pressen, på sociala medier – uttrycker grav pinsamhet och kokande ilska över hur EU-medborgare såväl som immigranter i allmänhet behandlats av regeringen under Brexitprocessen. Vi har bl.a. kallats för queue-jumpers, att vi “utnyttjar” och “drar fördel av” EU och våra medborgarskap.
Jag skulle faktiskt också känt mig pinsam och arg, om jag vart som dom. I feel their pain, som det heter.
January 2nd, 2019 at 9:47 pm
Såg nånstans att Home Office tydligen inte har någon som helst koll på vem som har ILR/ILE, så du får väl se till att du har stenkoll på det där gamla passet, för säkerhets skull
(vad exakt betyder “leave to remain”, förresten? vilken betydelse av “leave” är det?)
January 2nd, 2019 at 9:49 pm
(eh, samma som “on leave” antar jag)
January 2nd, 2019 at 9:55 pm
“Leave” i betydelsen “tillåtelse”, som i
“leave of absence”. Sorry, jag menade omvänt, som i “AWOL/absent without leave”. Eller som i “leave to appeal” (som en domstol kan ge i rättsfall). Eller som i uttrycket “by your leave”.Det där att Home Office inte har någon koll kan jag mycket väl tro. Jajamen, jag har det gamla passet i säkert förvar.
January 3rd, 2019 at 8:58 am
Och det är ju aningen ironiskt att formeln för mitt tillstånd – indefinite leave to remain – är en slags omformulering av själva Brexitresultatet…