Voces
Categories: KulturelltMonday, Jan 22, 2018
Ett ämne som länge fascinerat mig, kanske på förekommen anledning, är inspelade röster tillhörande historiska figurer (och vem är inte en historisk figur, egentligen?). Den äldsta människa som finns inspelad är Helmuth von Moltke, nästan född på sjuttonhundratalet (år 1800; läs mer här). Bismarck finns också att lyssna på.
Men det riktigt vemodiga och fantasieggande är de vars röster, enligt vad vi hittills vet, överhuvudtaget inte finns inspelade. En är George Orwell, trots att han jobbade så mycket på BBC – åh, vad man skulle vilja höra den kristallklara överklassaccenten, eller vad som fanns kvar av den…
Det mest tragiska exemplet, enligt min mening, är dock Federico Garcia Lorca. Bara att få höra honom läsa ‘Llanto por Ignacio Sánchez Mejías’ (“a las cinco de la tarde…”). Och det är ju ingen tröst i bedrövelsen att man faktiskt kan höra Lorca spela piano, bakom en berömd flamencosångerska som jag glömt namnet på (ägde CD:n en gång i livet)
January 23rd, 2018 at 10:35 am
Nordiska museet efterlyste länge inspelningar med August Strindbergs röst, men det verkar ha varit fruktlöst. Visst hade man velat höra hur titanen lät när han läste ur Röda rummet eller Ett drömspel.
Eller Oscar Wilde, förstås.
Det finns en skojig ljudfilmstump med gamle Lincoln på Youtube (sök på “Abraham Lincoln speaking”). Den är givetvis fejk, gestalten är en av de robotfigurer av amerikanska presidenter som finns på Disneyworld i Florida och rösten låter fränt metallisk och litet utomjordisk. 😀 I bakgrunden hörs Dvoraks “Från Nya Världen”…
January 23rd, 2018 at 5:41 pm
Undrar faktiskt hur Strindberg lät, det är också intressant… Stockholmare, arbetarklass. Men hur lät sådan stockholmska på hans tid? Fanns där nåt Söderkisigt i den, eller kom sådant lite senare? En ledtråd kan vara hans fysik: var Strindberg kort, lång eller lagom?
January 24th, 2018 at 12:17 am
August var 173.5 cm lång googlade jag mig nyss fram till – medellängden för svenskar mot slutet av 1800-talet var 6 cm lägre) och han uppges ha varit muskulöst byggd och ofta stark som en oxe. Det låter som en barytonröst, och säkert talade han snabbt i många lägen. Misstänker att han kunde göra en poäng av att inte låta alltför polerad och verserad i sitt tal, utan att för den skull stå och svära som en borstbindare. Säkert gestikulerade han mycket, som en fransman. Men det ger oss fortfarande inga spår till hur hans dialekt eller rytm såg ut i vardagligt tal.
January 24th, 2018 at 4:22 pm
Strindberg, titanen, en aning kortare än mig…? Hmmm…
January 25th, 2018 at 1:11 am
Jag tyckte mycket om att höra titanen Eleonora Carringtons röst i ett program på TV häromdagen. Det fyllde ut bilden. Hon lät oerhört – vadskajagsäga – autonom. Röster säger ofta det som titlar inte säger; Sverker Åströms röst t.ex. rätt obehaglig. Eller Tage Erlanders, helt anspråkslös, eller Birgit Nilssons, som ett genialt skämt.
Ja, så där kan jag hålla på länge. Min pappa, som hade enn bra röst, milt talt – sa första gången han talat med min man i telefon: “Han har en vacker stämma”. Och jag kunde bara hålla med.
Vi talar om baryton nu, Birgit!
Strindbergs röst; jag tror den lät lite som George Harrison. Bergis.
January 25th, 2018 at 8:44 am
George Harrison…?!
January 25th, 2018 at 3:00 pm
Ha ha. Jag menar Rex Harrison.
January 25th, 2018 at 3:38 pm
Phew…