Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Döden

Categories: Svenskt allmänt
Thursday, Aug 7, 2014

I morgon fredag kommer jag att mörda tjugofem varelser genom att koka ihjäl dem i skållhett vatten. Kräftorna alltså.

Jag har aldrig gjort det förut. Men jag vet att “skriken” bara är luften som pyser ut under skalen (please tell me I’m right, kräftor har väl för fan inga munnar eller lungor…)

OK, så här då, ni som kan… Jag frågar dem först om dom lever genom att kittla dem under hakan. Jag sköljer dem sedan i kallt vatten. Under tiden har jag kokat upp en balja vatten + en handfull havssalt + tre sockerbitar + en flaska öl + dillkronor (vilket inte finns att få tag på här, så det blir dillbuntar i massor)

Häll i de dödsdömda kräftorna, vänta tills dödssoppan har kokat upp igen, och räkna tio dödsminuter därifrån. Ta av spisen. Sätt ner baljan i kallbad. Vänta tills kvällen. Sätt på hatten. Sjung.

Övriga råd mottages med taxamet. God help us.

22 Responses to “Döden”

  1. Min mamma skötte det där mördandet, efter att min salig far hämtat/köpt kräftor från närmsta insjö. Verkar ju i alla fall lite enklare än att tvångsmata gås. Det senare är ju ren tortyr. Det du ska göra är mer som en avrättning. Not to worry ; )

  2. Döden i grytan, verkligen (så fick vi med Bibeln också)

  3. Viktig detalj: vad fyller du spetsglasen med, från den kylda, immiga flaskan? Finnes hemkryddad bäsk i England?

  4. Dessvärre, Lennart… Och jag har ingen lust att åka till IKEA eller nån av svenskaffärerna, så det får nog bli lite vanlig vodka bara…

  5. Och i stället för Västerbottensost…Wensleydale?

  6. En blandning av Cheddar, Emmental och Brie… Såna har alla svenska högtider varit för mig de senaste 40 åren… “work your way around it”…

  7. “Lite vanlig vodka bara” låter deppigt. Varför inte krydda med lite citronskal åtminstone? Simpelt, snabbt och sublimt. Perfekt till kräftor. Så här går det till (http://receptfavoriter.se/recept/citronsnaps.html):

    Ingredienser

    1 flaska renat brännvin (70 cl) eller vodka
    1 liten citron

    Tillagning

    1.Skölj och skrubba citronen.
    2.Skala av skalet med en potatisskalare.
    3.Stick ner citronskalet i flaskan.
    4.Låt citronsnapsen stå i minst ett dygn upp till några dagar. Redan efter några timmar har dock snapsen smak.
    5.Smaka på snapsen och ta upp ev. upp skalet när du tycker snapsen har lagom citrussmak.

  8. Har ni inte Johannesört i England? Var bor du ens? ; )

  9. Då bränner jag mitt brännvin själv
    och kryddar med johannesört
    där runor ristats för vår skull
    nå’n gång för länge sen,..

    😉

    (Uppdatering: Tydligen åkte IKEA på en snyting från djurskyddsorganisationer någonstans just för sin kräftskiva: det var djurplågeri!)

  10. Tyska Tierschutzförbundet brukar skräna om primitiva svenska sedvänjor och utdragna massmord på kräftor varje år vid den här tiden (crustaceaner är också mänskor!). Tror dom kör ut samma pressrelease, år efter år.

    (Har inte sett vare sig dom eller Ikea kommentera ev. ändringar i Ikea:s traditioner, så kan vara svensk mediagroda.)

  11. Att låta citronsnapsen stå flera dygn är väl kanske inte optimalt om man behöver den samma dag. Kan man få samma effekt genom att blanda i lite Limoncelli, kanske?

  12. Nej, det är inte optimalt. Men som det står i receptet: ”Redan efter några timmar har dock snapsen smak.” Ganska mycket smak, enligt min erfarenhet.

  13. Fransk grymhet mot kräftor får nog ibland anses vara värre än det hastiga svenska avlivandet. Jag upprepar en kort text från 2008 om Om grymhet mot djur och människor.

    Ädlare dryckesvanor dock.

  14. Man kan göra en ganska trevlig instant akvavit genom att ha ett par droppar Angostura Bitter i sin vodka. Det är ju en produkt från Samväldet, om jag inte tar fel.

  15. Alla kök måste innehålla en flaska Angostura Bitter, en flaska Tabasco, och en flaska Lea & Perrins. Sötsakerna kan man köpa efterhand.

  16. Här växer Johannesörten nu. Jag tänker göra första flarran med Joh -brännvin på tio år. Sen väljer jag havskräftor, om jag själv får bestämma.

    Angostura – det är till att ha vanor. På femtioårsfest ikväll blev jag bjuden på drink vari skulle nedsänkas en sockerbit med angostura. Avstod sockerbiten. En erfarenhet fattigare. Som vanligt ; )

    Men Pa och Ma hade alltid Angostura hemma. Varför frågar jag mig.

  17. De kanske var förtjusta i Pink Gin? Vill minnas att det dracks enorma mängder av den drycken i Orwells Burmese Days. Varför det nu skulle anses vara en lämplig dryck i den tropiska hettan…

  18. @BengtC.
    Nej jag tror bara de rätt och slätt spetsade brännvin med angostura. När jag tänker efter var det rätt gott : )

  19. Vi har en skvätt Angostura i vår hemmablandade glögg. Dock ej till kräftor.
    Och tjusningen med kräftor har jag faktiskt aldrig riktigt förstått. Pilligt och kladdigt att hålla på med. Fast vackert röda att se på är dom ju.

  20. Grymmare än kräftkoket är det gamla receptet på sköldpaddssoppa i Gustafwa Björklunds klassiska kokbok från 1800-talet:

    ”Sköldpaddan brännes med ett hett jern i ändan, hwarwid hon utsträcker sin hals, som genast afhugges: blodet tages i förwar, och den stora tarmen rengöres; köttet hugges i stycken, lägges i en kastrull och sättes på elden med tillräckligt watten samt wändes tills det blifwer warmt….”

  21. What a gang of brutes you are! 😉

  22. “Det grymma fisket” löd en kvällstidningsrubrik för några år sedan. tror att det handlade om någon slags speciell pimpelteknik… 😉

Archives



Pre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004