Hans-Ulrich Wehler RIP
Categories: UncategorizedSaturday, Aug 2, 2014
Richard J Evans (yes, him again) skriver en runa över Tysklands kanske mest framstående historiker de senaste decennierna, Hans-Ulrich Wehler, som just dött 82 år gammal.
Wehler var den som mest framgångsrikt formulerade Sonderweg-teorin om den moderna tyska historien/samhället, vilken i princip säger att felet med 20:e århundradet var att revolutionerna 1848 misslyckades: Tyskland fick aldrig någon genuint borgerlig revolution, med demokratiskt statsskick och social rörlighet och allt annat som därtill ska höra.
Det är en teori som kanske inte är så inflytelserik idag, men den är fantasieggande, om än med vissa drag av de kontrafaktiska spekulationernas dubiösa charm.
Nästan lika fantasieggande är det att få veta att Wehler i andra världskrigets slutskede var medlem i Hitlerjugend och som sådan fick bemanna luftvärnskanonerna som flak-helper, med Evans fras. I samma enhet ingick en ung Jürgen Habermas.
August 2nd, 2014 at 9:00 pm
I sammanhanget kan det vara värt att läsa http://www.dixikon.se/utvalda-bocker/tyska/forsta-varldskriget-1914-2014jorn-leonhard-die-buchse-der-pandora/
Wehler utvcklade tydligen Fischers teser från 60-talet vilket vinner gillande både iden anmälda boken och av anmälaren. Här är inte platsen att diskutera de olika teorierna – låt mig bara säga att jag tagit mera intryck av Clarks “The Sleepwalkers” som fick en hel del uppskattning även i Tyskland eftersom den inte entydigt lägger all skuld på Tyskland utan visar på inkompetens, schabbel, dumhet och missgrepp hos de ledande männen i samtliga inblandade länder.
Första världskriget var ett onödigt krig som bröt ut som en konsekvens av de politiska ledarnas bristande kompetens, illvilja och sturskhet – alltså ganska likt dagens situation.
August 3rd, 2014 at 3:05 pm
Ja, diskussionen om 1:a Vk tenderar ju att pendla mellan “systematiska” (ekonomiska, storpolitiska osv) förklaringar och sådana som fokuserar på personligheter och eliter. (Och enligt de flesta Sonderweg-anhängare bar ju Tyskland helt skulden till 1:a Vk:s utbrott.)
Men Sonderweg-debatten handlade egentligen mest om hur man (eventuellt) förklarar Nazityskland 33-45: hur och varför Weimarrepubliken kapsejsade, förhållandet mellan Hitler och de överlevande aristokratiska eliter som hjälpte honom till makten, osv.
Det här är kanske inte rätt forum att gå närmare in på det, men jag tycker Sonderweg-teorin undervärderar det som var så nytt och aldrig-förut-skådat – och ofta paradoxalt – i fascismen och nazimen: föraktet för moderniteten ihop med omfamnandet av teknologi och industrialism; den primitiva asamytologin ihop med “upplysta” hälsoreformer typ antirökningskampanjer och annat.
Där tror jag rötterna ligger mer i just 1:a Vk än i misslyckade borgarrevolutioner på 1800-talet (rötter behöver ju inte vara djupa för att vara rötter).
August 4th, 2014 at 12:03 am
Bortser lite från denna RIP och skickar dig en länk, som jag tror du är den ende som kan göra något av. Kul läsning om gentrifiering av London.
http://www.vice.com/en_uk/read/the-great-british-gentrified-pub-crawl
August 4th, 2014 at 1:12 pm
De första tecknen på gentrifiering i London är (1) “organic butcher”, (2) “micro brewery” och (3) “Daddy bought me this coffee shop”…
August 4th, 2014 at 1:30 pm
Tidig hipsterfas, alltsa (se http://jensorensen.com/2013/04/15/gentrification-cartoon/)