Snuviga Sixten
Categories: UncategorizedWednesday, Jul 16, 2014
En av Gustaf Ericssons gamla bekanta från 1910-talet, när han bl.a. arbetade på Folkets Dagblad, var Sixten von Gegerfelt, som då tillhörde den “salongsbolsjevikiska” kretsen kring Ture Nerman.
von Gegerfelt bosatte sig så småningom i Sovjet och blev från tidigt 1932 en av de två svenska rösterna i Radio Moskvas utlandssändningar (den andra var svenskfödda Tanja Sternina). Under andra världskriget var han känd för svenska lyssnare som “Snuviga Sixten”.
Det finns för övrigt anledning att tro att Moskvas nordiska radiosändningar under kriget (de sände även på norska) hade ett minst lika stort inflytande som BBC:s, men tyvärr har ingen ännu undersökt den svenska sidan av saken, till skillnad från den norska (se recension här).
Sixten von G var av allt att döma en charmerande och karismatisk människa. Han var under större delen av sitt liv gift med en smått legendarisk f.d. Kominternagent, Annie Engels. Jag hittade ett roligt och intressant samtal om allt detta sänt på Rysslands Röst, som stationen nu heter, vid dess 75-årsjubileum.
Där berättas bland annat: “När Sixten kom tillbaka till Sverige i början av 70-talet blev han sjuk, och alla i personalen på sjukhuset blev hänförda av hans intellekt och humor, särskilt en viss sjuksyster Märta. Kan ni tänka er att det gick så långt att hon, som var helnykterist, ordnade en hel bar i hans rum och till och med gjorde groggar åt honom!”
Way to go, Sixten!
July 17th, 2014 at 9:51 am
Ursprungligen postat av silver-janne
Boken om Polisen av ‘Wilhelm Braun’ finns bara bevarad i ett exemplar, på KB i Stockholm! Libris listar ett flertal andra Ericsson-pseudonymer, flera lika obskyra som denna. Boris Brennan-boken om Kreuger finns enligt Abebooks att inhandla från ett antikvariat i New York för $60. Gunnar Pettersson verkar vara en lika konstig filur som Ericsson – en skum, knarkande ‘författare’ vars idag verkligt ovanliga böcker ingen verkat ha velat läsa.https://www.flashback.org/p42543519
Hej! Jag är en flitig läsare av dina alster på nätet och känner inte igen beskrivningen ovan. Man tar sig för pannan.
Hälsningar Magnus Klaening (f.d. göteborgare)
July 17th, 2014 at 10:19 am
Beskrivningen passar bättre än du tror, Magnus! Underbart, tack för det…!
Men faktum är, Ericssons böcker är inte särskilt svåra att få tag i. Eller var det inte när jag höll på som bäst, det tog mig några månader att få ihop rubbet.