En fråga
Categories: Svenskt allmäntTuesday, Jul 9, 2019
Till er som kan Stockholm och Stockholmshistoria. Detta ett litet tankeexperiment som kanske kan bli en romanidé som kanske kan bli… en novell. Eller en roman.
Det är 1935. En femton-sextonårig ung man från Göteborg, så överklass det går att bli (utan att därför vara adlig) har disciplinproblem och skickas till Stockholm för vidare uppfostran under övervakning av hans morbror. De har redan valt det läroverk han ska gå på i Stockholm. Vilket läroverk skulle en överklassfamilj då sannolikt valt åt honom?
Jag vet alltså ingenting om “statusskolor” i Stockholm, då eller nu. Norra Latin? Helst inte något alltför exklusivt/privat, snarare ett allmänt läroverk där överklasspojkar kunde umgås med folk från andra samhällsklasser. Alla tips mottages med taxamet, sen kan jag själv forska vidare om skolans historia osv.
July 10th, 2019 at 6:48 pm
Östra Real är det som dyker upp först. Men också Beskowska Skolan (som min något problematiske fader gick på några år) och Enskilda Gymnasiet.
July 10th, 2019 at 6:58 pm
Aaah…! Östra Real är intressant! Beskowska kände jag till. Men Enskilda gymnasiet tittade jag just på. Motto: “Kärlek som grund. Ordning som stöd. Framsteg som mål.” I love it, I’ll order it, and go on from there, med andra ord…
July 11th, 2019 at 1:23 pm
Nu försöker jag igen: Jag skrev Östra real i förrgår. Där gick både min första sambo och Carl Bildt, den förre inte överklass. Själv gick jag i Enskilda ett par år. Mycket blandat. Kul skola.
July 11th, 2019 at 5:35 pm
Välkommen tillbaka, Gabrielle! Det slår mig plötsligt att jag besökt Östra Real. Januari till augusti 1998 bodde jag i Sthlm för att forska om Ericssonboken och min son följde med för att gå på skola där en tid. Vi tittade på tre skolor: Östra Real, Matteusskolan och en på Söder jag inte minns namnet på. Det blev en slags klasskarta över Stockholm: över-, medel- resp. arbetarklasskolor (fast mer komplicerat än så, förstås…) Östra Real kändes lite som mitt gamla Hvitfeldtska, huuu… Söderskolan såg rolig ut, men vi valde till slut Matteus, inte minst för att de körde all humanioraundervisning på engelska. Sonens klass bestod av 25 flickor och fyra killar. Han var femton. Gillade det. Skarpt.
July 11th, 2019 at 7:07 pm
Synd att vi inte var bekanta då. Matteusskolan är helt nära mig. Mycket trevligt ser det ut, men där gick mitt syskonbarn, halvperuan, och fick höra rasistiska tillmälen. Hon slogs med pojkarna i korridoren. Och tuff har hon förblivit. Nu lyckligt gift.
På Matteusskolans devismur (högt uppe under taket) står det: “Älska ditt fosterland. Lev och dö för dess ära”. Ähum.