Nästa Sverigekapitel +
Categories: Brittiska medier, Svenskt allmäntThursday, May 16, 2019
The G fortsätter sitt Sverigetema idag med en långläsare om Palmemordet av Imogen West-Knights. Och jag tycker det är en ganska rimlig summering av åren som gått. Vissa saker skulle man kunnat lägga mer betoning på, andra mindre, men även långläsare har ju sina gränser.
+ En annan sak med Åsbrinks resonemang om den påstått kompakta tystnaden under och efter kriget (se gårdagens post) är ju att det i sin tur tystar ner de många röster som under hela kriget – och efter – tog klar ställning mot nazismen: aktivister, publicister och författare som Ture Nerman och kretsen kring Trots Allt!, Armas Sastamoinen och Arbetaren, Emil Boldt-Christmas, och många andra, inkluderat Torgny Segerstedt fram till hans död strax före krigsslutet. Som om dessa röster plötsligt skulle valt tystnaden vad gäller att ställa tysklandsvänner och nazistsympatisörer till svars! Tvärtom gjorde de naturligtvis rättmätigt väsen av sig, inte minst vad gäller Ture Nermans kritik av bedömningsnämndens högst begränsade befogenheter. Att Åsbrink ignorerat alla dessa röster tycker jag är nära nog obegripligt.
May 16th, 2019 at 9:35 am
Verkligen. Och dessutom: Åsbrink pekar ut en föreställning om “det moraliskt goda Sverige” som en slags rökridå eller bulnande sjuk yta som använts för att dölja skammen och skulden – samtidigt som hon själv verkligen driver ett krav på att Sverige skulle ha uppträtt som en moralisk stormakt under och direkt efter kriget (dvs ännu mer moraliskt, eller moraliskt från andra utgångspunkter). Vad är det *nu* som måste döljas då, undrar man ju.