Lite mer om kriget
Categories: Svenskt allmäntFriday, May 17, 2019
Den Emil Boldt-Christmas jag nämnde i föregående post var alltså den f.d. marinattachén i London 1936-39, som strax efter kriget gav ut den kontroversiella boken ‘Voro vi neutrala?’. Den gav upphovet till den omstridda självrannsakan den svenska militären, särskilt flottan, fick genomföra vad gäller “nazistanstrykningen”, en process som höll på till långt in på femtiotalet.
Jag hittade igår en intressant bakgrundsartikel, “Voro vi neutrala – affären Emil Boldt-Christmas 1946. Sammanfattning av Urban Sobéus artikel i KKrVAHT nr 2 2002”. För den som vill veta mer om denna intressanta kontrovers är det utmärkt läsning. En sak jag inte visste var att Boldt-Christmas strax efter krigsutbrottet blev personligen inbjuden av Churchill att närvara vid några av den brittiska flottans övingar. Och:
“Churchill kallade Boldt-Christmas till ett enskilt samtal där han fick ett budskap med hem till den svenske statsministern. Efter hemkomsten träffade han Per Albin Hansson personligen men vad budskapet innebar har jag ej kunnat utröna.” Jag undrar om historiker lyckats få reda på vad budskapet innehöll?
May 18th, 2019 at 8:17 am
Ser vissa element av nominativ determinism här — lindsström ytterst protysk (fast för diskret för gå hela vägen och stava sitt namn lindßtröm), medan christmas håller på britterna. Hade han klarat sig bättre om han hetat boldt-weihnachten?
(apropå tyska noterar vi också att båda var söner till grosshandlare)
May 18th, 2019 at 8:59 am
Det hade jag inte tänkt på! Jag är inte säker men jag tror Christmas är ett danskt efternamn, för det fanns ju också John Christmas-Møller, framträdande motståndsman som ofta gick under täcknamnet ‘Julemanden’. Som ju inte var mycket till täcknamn, när man tänker efter.
May 18th, 2019 at 11:32 am
Av döma av en snabb googling så finns det lite här och var, men klart vanligast i engelsk-talande länder. Alla riktigt tidiga referenser till diverse Cristemasses och annat oknytt är från England.
May 18th, 2019 at 11:34 am
Tänk om en av dem var katolsk präst… “Father Christmas”.
May 18th, 2019 at 11:51 am
…och med lite mer klickande hittar vi ett detaljerat släktträd för en Henry Christmas (1493-1550) som har en “Capt. John Christmas Smith Christmas, born on Oct 13 1753 in Biddeford, Devonshire, England, died on Jan 06 1822 in Copenhagen, Denmark.” som nånstans däremellan gifte sig med en norska, Wilhemina Boldt, och deras son Wilhelm Julius Boldt-Christmas dog i Växjö. Så Emil och John var släkt, och med engelskt påbrå.
May 18th, 2019 at 12:03 pm
It all connects!