Brexit: senaste +
Categories: Brittiskt allmäntMonday, Dec 17, 2018
OK, häng med nu. Detta bara idag. Jeremy Corbyn tabled a motion of no confidence om Theresa May som PM, inte om regeringen (vilket skulle kunna framkalla nyval). Rent kosmetiskt, alltså. Då annonserar May att en omröstning om hennes WA och PD kommer att hållas veckan som börjar 14 januari. Då drar Corbyn tillbaka sin motion. Tretton sekunder senare är hans motion tillbaka igen, på samma meningslösa grunder som förut, dvs han kommer att förlora omröstningen.
Det här är konsensus nu i början på veckan: Brexit är inte längre frågan om “en jävla röra”, eller en “fars”, eller en “tragedi”. Det här är en konstitutionell kris. Regeringen har idag annonserat 2 miljarder pund åt förberedelser för No Deal. Och Labour bara viftar med armarna. Och ägnar sig åt meningslösheter. Pathetic. Hur skaffar man bostad i Sverige? Finns det bostadsköer och sånt…?
+ Statsvetaren Vernon Bogdanor förklarar en del av de konstitutionella aspekterna i dagens The G.
December 17th, 2018 at 8:32 pm
“I see we have chosen to table a Vote of No Consequence” som nan just sa pa Twitter.
Du kan fa lana mitt sommarhus om det blir kris.
December 17th, 2018 at 8:46 pm
Tack! Uppskattar det! Vid någon sjö?
December 18th, 2018 at 9:04 am
Tippar att fler kommer att inse, utifrån hela Brexitkrisen, att det har blivit dags för öriket att skaffa sig en genomtänkt, samlad och skriven författning. Visserligen är det inte huvudanledningen, men en aspekt på det som pågår är onekligen kollisionen mellan den brittiska politiska kulturen, baserad på sedvana, empiriskt fixande, traditioner och en löst sammansatt, aldrig riktigt ordnad bunt av parlamentsbeslut osv – och EU:s kontinentala fördragskultur där allt sätts på papper, fördrag och direktiv flödar men där den konkreta innebörden av olika löften och fördrag för ett enskilt land kan vara synnerligen oklar till dess den ska prövas.
December 20th, 2018 at 7:06 pm
Någon mer än jag som väntar med spänning och viss förtjusning på drottningens jultal? Inte för att det lär lösa upp några knutar förstås, men sällan eller aldrig efter 1945 har detta tal kommit att hållas i en atmosfär så präglad av misstro och politisk kris med fokus på själva staten, Storbritanniens identitet och uppgift – och kring länken mellan regeringen och regenten. Varje ord kommer att vägas på guldvåg, men å andra sidan kan Elisabeth inte gärna heller bortse från Brexitfrågan och den turbulens den skapat.
December 20th, 2018 at 10:22 pm
Hon kommer att iaktta samma snörpmynta neutralitet som alltid. Långt mer avgörande var hennes jultal 1997 efter Dianas död. Kan vi – please – hålla oss någorlunda till ämnet?