Språkfråga
Categories: SpråkSunday, Jul 22, 2018
Från det ena till det andra. Sitter just och läser en del böcker från fyrtiotalet. Är det nån som vet hur och när de där pluralformerna av verben försvann ur svensk skrift? Som alltså “De funno varandra…”, “Vi ligga nära kusten…” och så vidare. Skedde det successivt och generellt över tid? Eller infördes någon slags direkt språkreform – som du-reformen på sextiotalet – så att alla mer eller mindre samtidigt övergav det? Och när ungefär skedde detta: slutet av fyrtiotalet, in på femtiotalet? Det känns faktiskt som att jag borde veta detta, men det gör jag inte. Alla tips mottages med taxamet.
July 22nd, 2018 at 1:32 pm
De avvecklades inofficiellt i läroverken och i “högre populär sakprosa” som t ex tidskrifter och vetenskapliga handböcker från slutet av 1940-talet, men det utgick aldrig något fullt officiellt påbud att de skulle avskaffas. Det var en successiv process; jag har hört från personer som är födda under tidigt 30-tal att de insåg att de här formerna var på väg ut men att de själva avgjorde när det var dags att privat sluta använda dem i t ex skoluppsatser.
En del professorer och forskare använde pluralformer i böcker riktade till den bildade allmänheten ännu runt år 1960, och de används i Svensk Uppslagsboks andra upplaga 1947-55.
July 22nd, 2018 at 1:43 pm
Tack för det, Magnus, intressant att titta närmare på när tillfälle bjuds.
July 24th, 2018 at 2:31 pm
Tack! Det här har jag också undrat över. Jag har vetat ungefär när pluralformerna försvann, men inte hur det gick till. Var det okontroversiellt eller förekom det något slags debatt?
July 24th, 2018 at 3:16 pm
Här lite mer detaljer (skrålla ner en aning): http://blog.svd.se/sprak/2011/12/16/gick-eller-gingo/