Glad påsk!
Thursday, Mar 29, 2018
Nej, jag har inte heller sett till några recensioner. Jag kan bara tolka det som att kritikerkåren är förstummad av hänförelse. Man finner inte orden, helt enkelt. Med ett enda undantag: en notis i Örgryte-Härlanda Stiftstidnings nya nummer. Jag saxar:
Bok-Nytt
London: en berättelse om en stad
Gunnar Pettersson
Natur & Kultur
371 s.För en bok som utger sig handla om Lunden så har denna 371-sidiga volym uppseendeväckande lite att säga om denna vår ”stad i staden”. Jovars, ”Göteborg” omnämns från tid till annan, och det får man väl som läsare vara tacksam för. Men inte med ett ord ids författaren beröra så till den milda grad centrala geografiska och arkitektoniska företeelser som Örgryte, landshövdingehusen, Härlanda fängelse eller Eugen Thorburns 45 meter höga vattentorn på Platågatan. Låter det perverst? Se då till exempel hur Pettersson ägnar ett helt kapitel åt idrotten, men tiger som muren om Överåsvallen. Han droppar namn så de står som spön i backen, men inte ett enda av dem är Tomas von Brömssen. Här har helt enkelt ett gyllene kulturhistoriskt tillfälle gått sorgligt förlorat, och det smärtar att se ett anrikt och respekterat bokförlag som Natur & Kultur så fördomsfritt släppa igenom detta hafsverk till bok.
– Hedvig Eleonorasson, kulturen
March 29th, 2018 at 12:59 pm
Hedvig verkar kanske lite skeptisk, men dom har goteborgarna raknar i alla fall dig som en riktig goteborgare: https://goteborg.etc.se/kultur-noje/sa-blir-bokvaren-bland-goteborgsforfattarna (fran Januari, sa du kanske har sett den redan),
March 29th, 2018 at 1:11 pm
Och att hamna mellan “Alkisbarn” och “Ragga som du shoppar”… Ja, detta Göteborg…
March 29th, 2018 at 1:37 pm
Den senare tydligen en pa ytan humoristisk chicklit med allvarliga undertoner (psykisk ohalsa, sjalvmordsforsok, …). Enligt GP’s recensent var det for lite sex i boken.
(kanske inte riktigt lika besynnerlig som den amerikanske filmkritiker som klagade pa att Alicia Vikander inte var tillrackligt kurvig, och darfor ett uselt exempel pa kvinnlig “empowerment”, men…)