Adenauer
Categories: UncategorizedFriday, Apr 14, 2017
Tyskapluggandet fortsätter. Intressanta nya upptäckter och omvärderingar av Konrad Adenauer i senaste Der Spiegel (en kortvideo presenterar huvudpunkterna). Även om han kanske inte kan kallas direkt antidemokratisk så var ju Adenauer i princip en överlevnadspolitiker från kejsar- och Weimartiden. Han visade starka auktoritära drag, han föraktade innerligen merparten av det tyska folket (strohdumm) och spionerade under alla åren på sina politiska fiender, särskilt Willy Brandt, och det var inte det enda författningsvidriga han ägnade sig åt heller. Rekommenderad läsning.
April 20th, 2017 at 12:31 pm
Jag tycker fortfarande att Fassbinders gamla noirfilm “Veronika Voss längtan” är en kongenial tolkning av Adenauerepokens atmosfär.
Av romanförfattarna var det särskilt den i Sverige nästan helt okände Wolfgang Koeppen som försökte gestalta femtiotalets vanskliga terrorbalans mellan det förflutnas skuggor och framtidstron. 1953 skrev han en lysande roman om Bonn, “Das Treibhaus”. Den fångar suggestivt platsen och tiden, den lilla isolerade huvudstaden där politiker, lobbyister och journalister sitter i knät på varandra och provinsen – periferin – på ett märkligt vis plötsligt blivit alltings centrum.
Det var sen jag läste nu; i minnet har framförallt tågresorna dröjt sig kvar. Desillusionerade gestalter som står i en krängande korridor, på väg till eller från (den provisoriska) huvudstaden, och i evigheter spejar ut genom tågfönstren.
Koeppen, som i Tyskland av många kritiker rankas långt högre än Grass eller Böll, översattes aldrig till svenska. Men jag ser nu att just “Das Treibhaus” kom på engelska så sent som 2001. Wiki förtäljer att “The Hothouse” “was named a Notable Book by the New York Times and one of the Best Books of the Year by the Los Angeles Times”.
Rekommenderas!
April 20th, 2017 at 12:35 pm
“Det var sen jag läste nu”.
Menade så klart “länge sen”.
Snabba fingrar, trötta ögon.