EU-valet #10 (and out) + +
Categories: Brittiskt allmäntFriday, Jun 24, 2016
Det är inte unikt för England (för det här handlar om England snarare än UK) men det finns i det här landet två ännu levande politiska och kulturella traditioner som spelar mot varandra.
Den ena kan man kalla yeoman England: landsbygden och den självägande bonden, konservativ/reaktionär/främlingsfientlig, en åldrande rödbrusig John Bull, som inte skräder orden men samtidigt är djupt sentimental, och blint patriotisk.
Den andra kan man kalla engineer England: staden och ingenjören/vetenskapsmannen, framstegsanda, empiricism, uppfinningsrikedom, politiskt liberal/tolerant/nyfiken, en Samuel Johnson, en Tom Paine, en William Morris, med sina bästa år framför sig.
Brexitröstarna, de 52 procenten, finns huvudsakligen på den engelska landsbygden och i småstäderna (karta). De flesta stora städerna (London, Manchester, Liverpool, Leeds) röstade Remain. Utarna är också generellt äldre än innarna, det är i princip the baby-boomers som röstat ut.
Det är Little England som vunnit.
Och jag behöver en sup.
PS: Å andra sidan finns det skäl att vara cynisk också. Sedan när är folkviljan kompatibel med EU? Artikel 50 kommer inte att börja träda i kraft förrän en ny PM är på plats i höst. Det här kommer att förhalas i långt mer än två år och processen kommer att sluta i ett de facto Remain eller en ny folkomröstning. Man ska heller inte utesluta ett nyval inom sex månader, och det kan förändra hela bilden.
PPS: Tänkte väl det… “The British are frantically googling what the EU is, hours after voting to leave it.“
June 24th, 2016 at 9:31 am
Mulen, blygrå himmel även över Stockholm. Vad jag så här långt finner svårast att förstå psykologiskt (men jag har inte hunnit läsa särskilt många reaktioner) är åldersaspekten. En förkrossande majoritet av de äldre väljare som ville lämna måste ju vara mor- och farföräldrar. Är det inte lite märkligt att man, i en omröstning om nationens framtid, agerar så egoistiskt? Istället för att (så att säga) “ge” de yngre generationerna, de som får leva med konsekvenserna, sin röst?
Mein Beileid, som vi säger på den uschliga kontinenten.
June 24th, 2016 at 9:37 am
Aye, there’s the rub… Det är inte helt lätt att förklara, faktiskt. Visst är det en slags egoism, men vad som nästan gör det värre är att det också är så till den milda grad naivt.
June 24th, 2016 at 11:24 am
Så Sturgeon räknar med en ny folkomröstning i Skottland, irländarna vill ha en border poll, BBC-folk på Twitter rapporterar om en viss “what have I done”-baksmälla i intervjuer med folk på gatan, Trump gratulerade just skottland för att ha satt Britain First, och Fox News rapporterar att UK lämnar United Nations. Snygg röra ni har där. Fast Farage verkar glad.
June 24th, 2016 at 11:31 am
https://petition.parliament.uk/petitions/131215 🙂 (kanske lite sent, eller?)
June 24th, 2016 at 1:12 pm
Ja, det går väl knappast att ha Skottland och Nordirland som EU-medlemmar (och med pundet kvar, öppna gränser osv) inom ett tänkt federaliserat UK, ifall England å sin sida inte är med…
June 24th, 2016 at 4:06 pm
Apropå baksmälla:
http://metro.co.uk/2016/06/24/man-who-voted-for-leave-says-he-thought-his-vote-wouldnt-count-wins-moron-of-the-year-award-5964450/
“Vote would be very different this afternoon.”
June 24th, 2016 at 8:36 pm
Herregud, Gunnar, kunde du inte hitta några bredare penslar när du målade upp den där dikotomin? Tror du på den själv? Somliga av Bremain-förespråkarna bär verkligen på ett motbjudande klassförakt.
June 24th, 2016 at 8:42 pm
Jag ska svara på ditt inlägg när du förklarar vem du är. Var inte rädd. Jag bits inte. Utom när du har fel.