Teckentydning
Categories: Brittiskt allmäntWednesday, Mar 11, 2015
The G:s korre Philip Oltermann skriver helt fascinerande om Berlins historia via typografin på U-Bahn.
Hade man tid, och ork, skulle man kunna skriva något liknande om Londons lokalpolitik via designen på de loggor som the bourough councils fortfarande använder. Många av dem är nämligen otroligt sjuttiotaliga, vilket man kan se som en reflektion tillbaka på en tid när Londons (ofta vänsterradikala) lokalpolitik red på toppen av vågen visavi den centrala politiska makten – och som Margaret T såg som en av sina huvuduppgifter att stoppa, vilket hon förstås också lyckades med.
Här är tre council logos som typiska exempel:
March 12th, 2015 at 12:44 pm
Tack för länken. Rolig idé.
Kanske ska prova att titta på den här stan – Stockholm – med såna “glasögon”. Fast i T-banan är nog allt utslätat och likadant men det kanske finns nåt annat “skyltarkeologiskt” ovan jord?
March 12th, 2015 at 1:21 pm
Artikeln blev ännu bättre med länken som just dök upp i kommentarerna: http://endbahnhof.tumblr.com
March 12th, 2015 at 1:42 pm
Gabi: Jag anammar ordet “skyltarkeologi” för framtida bruk!
Fredrik: Jävligt snyggt! Måste helt enkelt åka till Berlin igen, det var decennier sedan sist…
March 13th, 2015 at 11:33 am
Länken “endbahnhof” är fantastisk, liksom den i texten inkapslade länken (på tyska) om stationsskyltarnas typsnitt. Annars är jag, på ett säkert humorbefriat vis, en smula skeptisk till artikeln. Balansen mellan att de tyda de tecken som verkligen finns och att tolka in för mycket är vansklig. Den som aldrig försöker se mer än bara ytan ser till sist ingenting – och omvänt kan man ibland få för sig att vissa skuggor är av metafysisk (eller åtminstone historisk) natur. Medan det bara är det sista kvällsljuset som faller in genom en sprucken fönsterruta.
March 13th, 2015 at 1:16 pm
Någon borde göra en liknande studie över skyltar och (inte minst) servicevanor och säljmetoder i Moskvas berömda metro, gärna med arkivfoton från Stalintiden som jämförelse.