Boktitlar
Categories: Kommunism, KulturelltMonday, Mar 9, 2015
Den oavbrutet intressante Owen Hatherley kommer med en ny bok om några månader, och den har en titel jag är vansinnigt avundsjuk på: ‘Landscapes of Communism’. Omslaget är designat av Jonathan Pelham.
Jag skrev om avundsvärda boktitlar en gång i forntiden, vill jag minnas. En annan jag nämnde då är ‘Förlusten av Norge‘, Gunnar D Hanssons diktsamling från 2000.
Ytterligare en: ‘The Ignorant Perfection of Ordinary People‘ av Robert Inchausti.
‘Bibeln‘ är ju inte dum, den heller.
På motsatt håll finns det ju absolut förbjudna titlar, ofta för att de är så överanvända. ‘The Kindness of Strangers’ hör till dem. Eller ‘[Fyll-i-själven]s dotter’.
Eller sådana där nonsensmeningar typ ‘Här får du inte leka längre för nu ska dom lägga räls över sandlådan’.
Och för all del, alla dessa ‘Mannen som…’-titlar. Ähem.
March 9th, 2015 at 2:43 pm
Undertitlar som börjar med “How”.
March 9th, 2015 at 5:45 pm
…och som börjar med ‘A Cultural History of…’.
March 9th, 2015 at 6:46 pm
At Grand Central Station Where I Sat And Wept.
Men jag har inte ens läst den. Nyutgiven på sv i år.
March 9th, 2015 at 7:03 pm
Vad heter den på svenska då? “Lipsillen på Centralen”…?
March 9th, 2015 at 7:59 pm
http://www.lindco.se/bocker/vid-grand-central-station-dar-satt-jag-och-grat/
Dummer. Vi har fått nog av postmodern och annan känsloskräck. Alltså ges den ut igen. Jag ska läsa den. Har inte gråtit alls sen jag läste Ib Michaels Vanillepigen och – Anna Karenina.
March 9th, 2015 at 9:32 pm
“The Influence of Prophecy in the Later Middle Ages” – spränglärd bok, rikt beströdd med (oöversatta) citat på latin, med en i mina öron mycket fantasieggande titel.
För att inte tala om denna avhandling i germanistik från Uppsala: “Ausgewählte Werke der deutschsprachigen fantastischen Jugendliteratur : genretaxonomische Versuche aus historischer Sicht” av Lydia Frankenstein. Hon blev fil.dr. på avhandlingen, och på ryggen står det (i alla fall i det biblioteksex jag såg för flera år sedan) “Frankenstein – Ausgewählte Werke”. 😉
Uppsala är bäst, som de säger.
March 9th, 2015 at 11:35 pm
“Förlusten av Norge” är så klart oöverträffad. Men andra diktsamlingar från den epoken har också intressanta titlar, exempelvis Jesper Svenbros “Vid budet att Santo Bambino di Aracoeli slutligen stulits av maffian”. Samme författare publicerade nyligen en volym med den föredömligt kärnfulla titeln “Ekeby trafikförening”.
March 10th, 2015 at 12:41 am
För övrigt vann handboken “How to Poo on a Date” pris förra året för sin titel. Dock inte i kategorin avundsvärda boktitlar, kan man väl misstänka.
March 10th, 2015 at 3:20 am
“Faraos förbannelse” av Mohammed Omar (ja, just han, men inte *han*!). Låter som en riktig kioskthriller, men nej, en diktsamling.
“Skuggan av Henry 2: Mannen som kallade sig för Wall” av Claes Brenman – förmodligen en riktig kioskthriller (ej läst, det gjordes så småningom en tv-version med Stina Ekblad som polis eller något)
“Strindbergsmördaren” av Jean Bolinder. Seriemördare tar livet av sina offer utifrån en hemlig kod, och nyckeln finns i den blå boken?
March 11th, 2015 at 7:36 am
Det fanns f ö en ganska känd franskspråkig poet som antog pseudonymen Norge – jag förmodar att det uttalades “Nååursj”. Verkligt namn Georges Mogin.