Dagens lästips: London
Categories: Brittiskt allmäntWednesday, Feb 25, 2015
En utmärkt, indignerad artikel i The G om ‘London: staden som privatiserade ihjäl sig‘ av Ian Martin. Tidningen kör en serie om privatiserade städer, häromdagen kom en annan text om hur omöjligt det är att gå Thames Path från Isle of Dogs till Tower Bridge. På tal om vilket: här en bildserie på några av förslagen till gång- och cykelbron mellan Pimlico och Nine Elms som jag skrev om rätt nyligen.
February 26th, 2015 at 4:13 pm
Fina texter, särskilt den om flodpromenaden. Men fenomenet är säkert inte unikt för London eller UK.
Ett bestående minnesmärke över alliansregeringen förblir dess upphävande (i praktiken om än inte i juridiken) av strandskyddslagen. “För att rationalisera planeringsprocessen” som det hette gav man kommunerna rätt att upphäva strandskyddet om det “”långsiktigt gagnar och stärker landsbygdens utveckling.” t.ex. genom “uppförande av en- och tvåbostadshus” för individer med ett ordentligt skatteunderlag får man förmoda. Helt har dock inte statens representanter, dvs länsstyrelserna, bortkopplats – man kan bromsa sådant som skadar “riksintresset”. Detta irriterade bl.a. Bollnäs kommun (f.ö. den enda plats som kan utmana Eskilstuna om epitetet Sveriges tråkigaste) som ville bygga litet som man tyckte och skrev till regeringen med instämmande av SKL att “Stränder och biologisk mångfald har vi så gott om att strandskyddets syften inte skulle hotas”.
En ironisk tvist var att landshövdingen på Gotland tvingades bort från jobbet därför att hon strax innan den nya lagen hade gett dispens åt en berömd företagare att bygga på stranden. Men det var ju det som var avsikten med den kommande “rationaliseringen av planeringsprocessen” som tyvärr för landshövdingen lagfästes först något år senare.
Ideologin är den samma där som i London.
February 26th, 2015 at 7:54 pm
Det finns säkert massor av texter om kapitalismens tendens att ockupera det fysiska rummet, inkluderat våra kroppar, kanske t.o.m. våra själar. Jag håller på att förnya mitt (svenska) pass, som då ska bli biometriskt med fingeravtryck och irisdefinition och hejsan-tjosan. Men det kräver inte särskilt mycket fantasi för att inse att vi snart inte kommer att behöva ens passdokument: vi bara ställer oss framför kameran vid kontrollen, den kollar ögon, näsa, hals, fingeravtryck, blodgrupp och sexuella preferenser på två bråkdelars sekunder och släpper igenom en om algoritmen stämmer. Vi går mot det dokumentlösa samhället, ironiskt nog (jag menar med alla de interneringsläger för “papperslösa” som vi har runt om i Europa). Här över behöver man inte ha sin bilskattkvitto på vindrutan längre, därför att kamerorna kan läsa av reg-skylten och kolla med databasen om man betalat eller ej. Min sons generation kommer att ha små robotar i blodsystemet by default. Min mobiltelefon hör vad jag säger även när den är avstängd – och rapporterar det till högre instans… Det går inte att vara ensam längre.
February 26th, 2015 at 9:07 pm
Onekligen var landshövdingen i Visby litet snabbare och öppnare än regeringen – men bara litet. I sak var de, som Bengt är inne på, på samma linje. Och det bekräftas väl av att Naturvårdsverket och andra har struntat i att granska “rikemansbygget” – typ “that’s the way you do it” som Mark Knopfler väste i “Money for Nothing”.
March 3rd, 2015 at 6:47 pm
Ian Martin är välkommen att besöka Sverige. Jag träffade nyligen en lärare som jobbade i Täby kommuns enda icke-privatiserade skola.
March 3rd, 2015 at 6:54 pm
Ian Martin har för övrigt en rätt flippad hemsida: http://martian.fm/
March 4th, 2015 at 5:05 am
Ha!