Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Karl den otvivelaktigt store

Categories: Uncategorized
Thursday, Mar 13, 2014

BiNpZNPIYAAshvGEuropa vid tiden för Karl den Stores död år 814.

Det gläder mig att meddela att sonen har ärvt min lätt erotiskt färgade kärlek till kartor, han postade nyligen denna på Twitter (@Joe8Bit).

Man får väl konstatera att Kalle till slut gjorde rätt bra ifrån sig, imperiemässigt, och det fick mig att tänka på ett avsnitt ur mina förfelade memoarer (som kan laddas ner till höger) i vilket jag listar “ett urval händelser, begivenheter och intermezzon som alla karaktäriseras av det faktum att jag inte var med”, till exempel nummer…

8. När Karl den Store, som var en förvånansvärt blygsam man, försökte få sin titel ändrad till något inte fullt så pampigt – särskilt med tanke på att hans far hette Pepin den Lille. “Aldrig att jag skulle satt min fot i kyrkan den julen [år 800] om jag vetat att påven skulle göra mig till kejsare,” klagade han till den frankiske historikern Einhard. Men gjort var gjort. När han återvänt till Aachen lite senare sammankallade han sitt koncilium och bad dem komma fram till något mer passande. Man arbetade i månader på problemet. Det gällde att hitta en titel som antydde Karls anspråkslöshet utan att för den skull falla in i en falsk blygsamhet, som ju bara skulle göra saken värre. “Karl den Bra”? “Karl den Alldeles Utmärkte”? “Karl den Bäste Vi Har, I Nuläget”?

Det gick förstås som det gick. I sin beundranvärda men kanske något naiva strävan att skapa, inte bara ett politiskt och militärt, utan ett intellektuellt centrum för det frankiska riket, glömde Karl bort att intellektuella kan i princip sitta hur länge som helst och fundera ut bättre lösningar på problemen, under tiden brukar problemen lösa sig själva ändå. Hade han en gång blivit tilldelad titeln Karl den Store så borde han inte blivit så förvånad över att hans undersåtar började ta för givet att Karl, ja han var onekligen “stor”, som det sas: en stor kejsare, en stor krigsherre, en stor gestalt på den europeiska scenen. Faktum är att få eller inga som följt hans karriär svävade i något som helst tvivelsmål om hans storhet, minst av alla påven Leo III själv.

Inget enda av konciliets förslag fann någon ynnest hos kejsaren. “Karl den Högst Kompetente”? Och månaderna gick. “Karl den Långt Ifrån Oduglige”? Och månaderna blev till år, och under tiden tog Karl emot undersåtar och delegationer och ambassadörer som alla hälsade honom med orden “O Carolus Magnus!” och till slut orkade han inte bråka längre, utan accepterade sin storhet med en trött handvifting uppifrån tronen. Men hela livet ut, särskilt under ensamma stunder, kunde han komma på sig själv med att tänka: -“‘Karl den Store’…? Jo-jo, det låter något det…”

8 Responses to “Karl den otvivelaktigt store”

  1. Kul du är.
    Har man en så snygg kyrka som den i Aachen kanske man kan heta vadtusan som helst. Stort är det ändå. Och nu på UNESCos väldsarvslista.

    Tycker du ska publicera, genast. Apropå helt andra krafters “storhet”(-s vansinne)

  2. Du gycklar du med en av mina politiska idoler! Nu skall ni alla läsa “Hans Nådes tid” av Eyvind Johnson, det är “litteratur som den skall vara” för att citera vår värd. Hans (dvs Karls, inte Gunnars) stora misstag vara att dela upp riket på sina tre söner efter sin död (dvs. han gjorde uppdelningen medan han levde) vilket skapade problem som vi har att leva med än idag.

  3. Märkligt – eller nej, det är inte märkligt alls… Jag menar, att så många europeiska formationer etablerats redan då. Norsk-svenska gränsen, tysk-danska gränsen. Grekland/Turkiet/Balkan har en generell 1900-talsstruktur. Periferierna stämmer dock inte: brittiska öarna, iberiska halvön, övriga Skandinavien. Men skymtar vi inte ett Österrike/Ungern? Och ett Tyskland som en vertikalstreckad liten lucka mellan slaviska stammar och Charlemagne…?

  4. Vad kan “något över genomsnittet” eller “bättre än en vass pinne i ögat” heta på latin, tro?

  5. Karl den rätt okeje.

  6. @Bengt O. Karls stora misstag som skapade problem som vi har att leva med än idag: 1900-talets europeiska storkrig? Ett mer enat Europa?

  7. Carolus comsi-comsa.

  8. @Lennart. Nja, kanske tog jag ett alltför brett perspektiv…I själva verket är jag nog ense med Gammelmaja i Domkyrkotornet (Prof. Lars Lewin) om att det troligen inte blir krig om Alsace-Lorraine på ett tag. Han menar därför att EU inte behövs – som du vet är jag av annan uppfattning.

Archives



Pre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004