13 minuter och 22 sekunder…
Categories: Svenskt allmäntTuesday, Dec 11, 2012
…är allt jag ber mina läsare skänka detta bidrag till sunt förnuft, hälsa och välgång. Ni kommer att bli rikligt belönade. (Dan Korn ska ha tack för tipset).
December 11th, 2012 at 4:35 pm
Borde du inte ha en NSFW-varning pa den dar? 🙂
December 11th, 2012 at 4:51 pm
“NSFW”?
December 11th, 2012 at 5:24 pm
Not Suitable For… Wives? Wimps? Washing machine repairmen? Woolagong residents?
December 11th, 2012 at 5:37 pm
Sekvensen med mannen som läste annonsen och sedan raskt tvättade fötterna var förbryllande. Om man inte tänker på att det här var 1932, långt före alla möjligheter till vår tids neurotiska renlighet. Men varför bara fötterna?
December 11th, 2012 at 5:40 pm
Wimps, typ: http://en.wikipedia.org/wiki/Not_safe_for_work
December 11th, 2012 at 10:10 pm
Professorn vid Karolinska institutet Johan Almkvist (1869-1945), som håller det inledande talet, var en mästare i den egendomliga litteratur, som Olle Strandberg i “Pegas på villovägar” så träffande beskrivit som “en egendomlig art av erotik, där själsfinheten till varje pris söker göra sig gällande även i de mest intima situationer”. Eller vad sägs om slutet på hans dikt “Skönhetsdyrkan i skogen”:
Här fridfullt och lugnt de lågo
helt nakna bredvid varann
och med rena blickar de sågo
sig skapta som kvinna och man.
De njöto av skönhet i skog
av skönhet i mänskogestalt
av ljuset som mot dem log
av naturens skönhet i allt.
I skönhetsdyrkan de gingo
så helt och hållet opp,
att ingen känsla de fingo
av sinnlighet i sin kropp.
Men när solen dalade ner
deras skönhetsdyrkan var slut
och i skymningen paret beger
sig på hemväg ur skogen ut.
Olle Strandberg skriver om “detta snöpliga slut på en – efter allt att döma – förspilld dag”. Dåtidens polis var av en annan uppfattning. Dikten publicerades i tidskriften “Natur och hälsa”, som anmäldes till överståthållare Torsten Nothin, vilket förordade om utredning av polisintendenten Alvar Zetterquist. Zetterquist kom fram till att tidskriften illustrerats med “bilder, där de båda könen framställs i mer eller mindre affekterade eller konstruerade ställningar och grupper”, vilket var “osmakligt” och “en samhällsfara”. Följden blev att tidningens utgivare åtalades av justitiekanslern.Almkvist svarade med en artikel där han skrev att “Nakenhet är sedlig”. Hans egen fru svarade i en annan tidning med att ta avstånd från gemensamma nakenbad. Det borde varje flicka begripa att männen hade anledning att titta på henne, att det inte handlade om enbart “skönhetsdyrkan” och att hon borde hålla lite mer på sig.
December 12th, 2012 at 9:42 am
Dan, stort tack för denna inblick i en värld som än idag doftar “sol” och “luft” och en aldrig så liten stänk av pomada. Sverige är fantastiskt.
December 12th, 2012 at 12:00 pm
Som postscriptum kan man väl dessutom kosta på sig att göra lite reklam för Dan Korns kommande (april) storverk om Kejneaffären och kringliggande spörsmål: http://www.carlssonbokforlag.se/archives/7042
December 13th, 2012 at 11:21 am
Vilket påminner mig om Googles åsikt i frågan: “Meinten Sie: Keine Affären”
December 13th, 2012 at 9:11 pm
När Karl Gerhard 1951 skulle hålla revy i Göteborg, hade han bjudit in stans journalister till en omvänd presskonferens. Han ville veta vad tidningsmännen ansåg att hans revy skulle ta upp. KG, som själv var bisexuell, berörde mycket lite Kejne- och Haijbyaffärerna i sina revyer. När Torsten Petré ställde en fråga till KG fann han sig dock snabbt. För att förstå frågan måste man veta att Kejneaffären till stor del berörde frågan om statsrådet och kyrkoministern Nils Quensel var homosexuell eller ej. Petré frågade Karl Gerhard:
-Vet direktörn hur man gör när man quenslar?
Och Gerhard svarade:
-Kejne ahnung.
December 13th, 2012 at 9:39 pm
Ha!
Men vill du ha brädatävling, Dan…? Det finns en bild på Torsten Petré, min far och mig själv i Petrés spalt i Göteborgs-Tidningen nån gång år 1982… Fan vet om jag inte kan hitta den nånstans… Min far hade nämligen många gånger lagat sin senapsgriljerade piggvar åt Petré och hans sällskap på Sessanbåtarna… Det var ett stolt ögonblick för mig.
December 13th, 2012 at 10:22 pm
Den bilden måste du bara hitta! Även jag kände Torsten lite smått, när han arbetade på GT. Då var han en uv från gamla tider, i ett malätet plommonstop och med en skrivmaskin som sett bättre dar.
December 13th, 2012 at 10:35 pm
Gjorde just en liten undersökning. Torsten Petré var född 1911 och var alltså på 1970-talet, då jag hade lite med honom att göra (jag tror han skrev om mig 1978) bara i sextioårsåldern. Och jag som alltid trott att han var en pigg åttioåring!