Diverse rapporter+
Categories: Brittiska medier, SpråkThursday, Nov 29, 2012
Det här blir säkert en rullande post under dagen. Ett par språkliga finurligheter att börja med.
Styrelsen för Bureau of Investigative Journalism har just skickat ut ett pressmeddelande om BIJ:s inblandning i McAlpineaffären. Där hittar man vad jag tror är ett ganska nytt verb, “to lawyer”: “The Trustees of the Bureau have conducted a thorough investigation into the nature of that involvement, and are satisfied that the Bureau was not itself directly responsible for the content of the programme, which was at all times controlled, edited and lawyered by the BBC.”
I morgonens tidningar står också att läsa att Leveson skickat ett formellt s.k. “regel 13-brev” till Metropolitan Police med en förvarning om att de kommer att bli kritiserade i hans slutrapport (regeln tillåter alltså personen eller organisationen i fråga att förbereda en respons). I brevet finns en underbart advokatig fras som är värd att lägga på minnet: “A letter to the Met says that the force’s own actions allowed a perception to emerge that certain media organisations were favoured...”
“…tillät en uppfattning att träda fram…” är det bästa jag kan åstadkomma för tillfället. “Det faktum att du krockade med chiffonjén och drog duken och porslinet av middagsbordet med dig i fallet tillät en uppfattning att träda fram att du var full som ett ägg…”
+ En rätt finurlig pressfrihetskarta på Wikipedia från Reporters without Borders….
+ Pågående: Som väntat rekommenderar Leveson “statutory underpinning”, dvs. på-armlängds-avstånd-lagstiftning för att i första rummet “garantera pressfriheten” (lite oväntat) och för det andra att garantera en genuint oberoende “self-regulatory body” upprättad av tidninsgindustrin själv, inte regeringen eller staten. Han förkastar också den s.k. Hunt/Black-modellen för självreglering eftersom den skulle innehållt för många “sittande tidningsmän”, så pressen fortfarande “rättar sina egna hemläxor”…
+ Några punkter. Att medlemskap i den nya “self-reg body” inte är obligatoriskt kan bli ett problem. Att lagstiftningen skulle “garantera pressfriheten” ser nästan ut som ett amerikanskt First Amendment, vilket välkomnats av många free speech-aktivister. Pressen kommer att kasta sig över Leveson i morgonens rubriker, med huvudargumentet “Om vi går med på en genuint oberoende self-reg body utan några ledamöter från tidningsindustrin, samt allt det andra Leveson föreslagit, varför behöver vi då ändå lagstiftning?” Och David Cameron kommer förmodligen att gå på pressens sida i just detta: ingen lagstiftning.
+ Senare: Jag är fortfarande agnostiker. Instinktivt emot presslagstiftning om den inte ackompanjeras en genuin och fullödig First Amendment-lag. Även en “arm’s-length”-lagstiftning kan bli början på en “slippery slope”. Å andra sidan, vem skulle vara de första att påpeka att backen börjat bli hal? Pressen. Tanken att all form av lagstiftning skulle innebära en återvändo till 1600-talets Star Chamber (Daily Mails ståndpunkt) är bara löjlig. Det lite oroväckande, avslutningsvis, är att Leveson vill bli av med “off the record briefings”, framför allt mellan polis och press. Det skulle faktiskt innebära slutet för kriminaljournalistiken. Här visar Leveson prov på allvarlig okunskap om hur pressen fungerar dag-till-dag, och det lägger definitivt en skugga över hans övriga rekommendationer.
+ Nick Davies skriver, som vanligt, bra.
November 30th, 2012 at 9:37 pm
Apropå pressfrihets-kartan. Värt att notera att Mali ligger lika bra till som Norden Centraleuropa och Kanada. Varför? (Begär inget svar)
Resten var förstås förväntat, men kanske inte SÅ förväntat: Som att USA har mindre pressfrihet än Mali och Japan.
Det där engelska har jag inget att säga om. Det är ditt bord. Så länge duken ligger kvar ; )
December 1st, 2012 at 4:18 pm
http://www.freedomhouse.org/report/freedom-press/2012/mali har lite info om pressfriheten i Mali, som dom placerar på samma nivå som Frankrike och Spanien (men snäppet efter USA och UK).
December 1st, 2012 at 7:34 pm
Intressant länk! Och intressant site, ska titta närmare på den när tid gives…
December 1st, 2012 at 10:42 pm
Ska väl tilläggas att den där rapporten nog inte kommer att se lika trevlig ut nästa år, efter att kuppmakarna i “National Committee for the Restoration of Democracy and State” gjort sitt bästa för att avskaffa båda sakerna:
http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/23/mali-militants-declare-war-music
December 1st, 2012 at 11:50 pm
Fredrik: Tänkte väl det. Aldrig får man vara nöjd, ens med Mali. Och det är förstås inte tuaregerna heller.