Keep knockin’, Billy…
Categories: KulturelltSaturday, Jan 1, 2011
Ingen pardon visas av New Mexikos guvernör. Billy the Kid can rot in hell. Som skäl angavs att alltför mycket “historisk ambiguitet” omgav plea-bargain-dealen som Billy uprättat med den dåtida guvernören Lew Wallace. I själva verket tycks det som om någon pardon aldrig kommer därför att han sköt ihjäl tre lawmen, vid sidan om vanliga skurkar.
Den kanadensiske författaren Michael Ondaatje – numera kanske mest känd för ‘The English Patient’ – gav 1970 ut en dikt- och prosasamling kallad “The Collected Works of Billy the Kid: Left-Handed Poems” med en del lysande texter, många inressanta stilgrepp, och framför allt en fascinerande studie i klustret fakta/fiktion/myt, som var väldigt gångbart på den tiden. Jag översatte några av texterna, som sedemera publicerades i Lyrikvännen. Ska se om jag kan gräva upp nåt ur arkivet.
[Senare]: Hittar inte mitt tidskriftsarkiv överhuvudtaget…Inte i källarn, inte nånstans. Nån som vet var jag lagt det…? Under tiden frågade jag gamle polarn Cedric Smith om saken, för det var han som styrde mig i riktning mot Ondaatjes bok. Det råkade sig så att Cedric bläddrade igenom de första sidorna hot off the presses på Stan Bevingtons Coach House Press i Toronto 1970, och slogs genast av “…the filmic psychedelia, brevity of word & image, hallucinatory reveries…”, vilket är en alldeles utmärkt sammanfattning. Verkligen en bok värd att söka rätt på. Om man gillar vildavästernhistorier.
January 2nd, 2011 at 2:37 pm
Kanske är jag ute och far efter vind, men jag tänkte direkt på Ned Kelly (från Sidney Nolans målningar) när jag såg det här. Jag vet egentligen ingenting om någon av dem…
January 2nd, 2011 at 7:32 pm
Jag är själv inte särskilt påläst på Ned Kelly, men det som jag fick upp ögonen för tack vare Ondaatjes bok var hur hela historien om Billy blir en episk berättelse om politik, kriminalitet och våld, som (genuina) vildavästernhistorier visserligen alltid blir, men här med väldigt konsturskarpa roller, inte minst den komplexa figuren Pat Garrett, Billys baneman.