Tillbaka till Chomsky
Categories: SpråkTuesday, Nov 16, 2010
En utmärkt sammanfattning av nuläget i Universal Grammar-debatten i Independent idag, detta med anledning av att man upptäckt ett tidigare okänt språk på Himalayas nedre slänter.
En forskare menar att “språk utvecklar sig precis som organismer, och de som överlever är de som bäst anpassat sig till den mänskliga hjärnan och därför är lättast att lära sig. Alla människor har samma hjärna, vilket för med sig att framgångsrika språk tenderar att likna varandra, och därmed ger illusionen av en universell grammatik.”
Men en annan forskare – med det strålande namnet Tecumseh Fitch – menar att invändningarna ofta grundar sig på missförstånd. “Universal grammar is neither a grammar nor is it universal,” menar han.
It actually refers to a set of constraints that limits possible grammars, so that different languages make different choices among those possibilities. Understood correctly, Fitch says, the theory is not incompatible with linguistic diversity.
På en annan språklig kula. Den musik jag lyssnar på mest just nu är Africando, en underbar blandning av salsa och melodiöst västafrikanskt. En av Africando All Stars är den senegalesiske sångaren Thione Seck, en ospektakulär men oerhört expressiv röst, som sjunger “Sey” (värd en lyssning, jag lovar…).
Jag fattade bara inte vilket språk han sjunger på i den låten: det verkar innehålla fragment av franska, och ett tungt “-ch-“-ljud (som i “Bach”), möjligtvis från arabiska. Men YouTube ger mig nu omedelbart svaret: det är Wolof.
November 16th, 2010 at 12:21 pm
Jaha, vad intressant! Jag har förresten en skiva som heter Tabala Wolof eller något sådant. Köpte den i Stockholm för en sådär tio år sedan, om jag inte minns fel.
November 17th, 2010 at 9:09 am
Sånt här är kul att läsa om! Utan att ha några expertkunskaper har jag alltid tyckt att Chomskys idé om en universell grammatik som ska vara genetiskt förprogrammerad i människan låter helt befängd, om än kanske svår att vederlägga. Det borde säga sig själv att språk, för att vara meningsfulla och användbara för människor som vill kommunicera med varandra, inte kan se ut hur som helst, och därför har all världens språk vissa gemensamma drag. Innanför dessa vida ramar är variationen säkert mycket stor. Finns det språk utan verb, substantiv och pronomen? Jag skulle inte bli förvånad om det gjorde det. Undantag finns alltid, och människans förmåga att .