Jag är anal. Jag gillar jämna nummer. Plus boknytt.
Categories: KulturelltFriday, May 28, 2010
Detta från WordPress just nu, 21 minuter i nio på fredag kväll, den tjåttonde maj 2010. Den som kommenterar härnäst, som nummer 1001, får spendera resten av sitt liv berättandes sagor för prinsen av Baghdad. Eller nåt.
Nej, anledningen till att det blivit lite sparsamt med poster är att en stor historia har avslutats och, samtidigt med det, att jag börjat skriva seriös brödtext på Londonboken.
“London: Antiguiden” ser ut att bli nåt åt helvete. Det är en blandning av bloggigt skrivande och essäistik och vitsdragande och konsumentråd, allt i en rätt salig blandning. Första kapitlet, som jag jobbar på nu, heter “Highgate Hill och konsten att anlända till London”.
Det, ni…
May 28th, 2010 at 10:10 pm
Ser verkligen fram emot Londonboken. Undrar just när en svensk senast skrev nåt bra i den genren? Var det Per-Erik Wahlund, på 60-talet? Mannen som var född med fluga och sur mage, som nån elak jävel sa. Hur som helst är det hög tid att det ges ut en initierad och inspirerad bok om London för den modärne svenske resenären – och vem är bättre ämnad att skriva den om inte du! Och det säger jag inte (inte bara) för att slippa det där hiskliga straffet som du hotar kommentator nummer 1001 med.
May 29th, 2010 at 6:03 am
Vad jag vet finns det i princip två andra Londonböcker av svenskar, dels en av Peter Harryson (“Peters London” tror jag) och dels en av min gamla kollega Kristina Adolfsson (“Kristinas London”? Kommer inte ihåg) Problemet med båda, när jag skummade dom, var att dom är så jävla trevliga. Det tänker inte jag vara. Det är en genre jag brukar kalla “pubar, kubbar, roliga gubbar, samt tedrickande”. Min kommer nog mer att handla om smuggelcigaretter och syfilis.
May 30th, 2010 at 7:19 pm
Jag har fördomar mot både Harryson och Adolfsson, så deras böcker har jag inte läst. Och din träffande karakteristik av genren säger mig att jag inte gått miste om så mycket. Wahlunds ”Londonpromenader” gillade jag, när jag läste den för många år sen. Hans gentelemannamässiga prosa kändes möjligen väl ciselerad och en smula ovädrad ibland, men den hade ändå stil och atmosfär. Fast det är klart – syfilis och smuggelcigaretter hade han nog inte så mycket att säga om. Där finns förmodligen en lucka att fylla, och du har säkert hittat många fler. Ska som sagt bli spännande att läsa. Men det dröjer väl ett tag innan boken kommer ut, antar jag? Om du inte skrivit den bakifrån, vill säga, och sparat början till sist.
May 30th, 2010 at 8:24 pm
Den är planerad att komma ut lagom till OS 2012. Och, nej, så mycket Wahlund blir det inte. Affärsidén – för att nu uttrycka det lite omarxistiskt – är att skriva om londonbornas London. Inga öppettider för Mme Tussauds. Däremot bra kaffe, och var exakt var man hittar William Blake på Bunhill Fields, och mer charktips förstås.
May 30th, 2010 at 8:53 pm
Kött och kyrkogårdar – två av mina favoritämnen!
June 2nd, 2010 at 6:12 pm
Hej!
Ville bara tipsa om en bra norsk bok: “London” (originellt!!) av Tor Åge Bringsværd. Den ingår i en serie med författares guider till olika städer och är absolut läsvärd. Du hittar den här:
http://www.spartacus.no/index.php?ID=Bok&counter=239
Kommer till London i höst för att än en gång medverka i Origin–The London Crafts Fair. Denna gång på Spitafields i slutet av september.
Kan det vara så att jag var kommentatror nummer 1000?
/Niklas
PS. Har du bytt mailadress?
/N
June 2nd, 2010 at 8:00 pm
Niklas: Bringsvaerd ska jag studera närmare när tillfälle bjuds. Om du är på Spits i september så kommer vi definitivt att träffas igen, no problem, för där är jag själv ett par gånger i veckan. Och, ja, jag tror du var nummer tusen! Mailet är gunnar491@gmail.com (Lars Görling i salig åminnelse…)