Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Till Känsöfrågan

Categories: Svenskt allmänt
Monday, Apr 26, 2010


View Larger Map

Det skrivs i GT idag om en mycket intressant dispyt om vem som äger Känsö i Göteborgs södra skärgård. Högsta domstolen har nu bekräftat att det är Brännöborna, inte staten, långt mindre militären. Men exakt vilka Brännöbor det handlar om återstår att reda ut.

Det här är välkända, lätt magiska trakter för mig. Vi tillbringade somrarna på Styrsö fram till jag var tio år, på nordsidan nära Styrsö Bratten (vattnet mellan norra Styrsö och Stora Källö är den legendariska Snobbrännan) och Känsö såg man förstås både från stranden och uppifrån huset.

Men jag har en nomenklaturig fråga till dom av er som befinner er i trakterna, eller är bekanta med saken i övrigt. När jag var i den åldern hette det alltid “Stora Känsö” och “Lilla Känsö” (alltså den mindre version som ligger direkt öster om Stora K). Idag är, vad jag då förstår, “Stora Känsö” bara Känsö, medan Lilla Känsö överhuvudtaget inte har någon namnmärkning på dom kartor jag sett, inklusive Googles satellitkarta ovan. Vad hände? Tappade dom bort namnet på Lilla K?

18 Responses to “Till Känsöfrågan”

  1. Jag har aldrig satt min fot i den delen av Göteborgs skärgård. Jag noterar bara att man i den gamla husförhörslängd från 1799-1800 som finns på nätet skiljer mellan Känsö (utan epitetet “stora”) och Lilla Känsö.

    Å andra sidan ser man ju att namnet “Stora Känsö” erkänns av Google, alla faktas moder. Och Lilla K. är väl helt enketl för litet för att bli utsatt på kartan.

    Från min barndom på landet minns jag att kartograferna inte alltid brydde sig om lokalbefolkningens uppfattningar. De hittade på sina egna varianter när de tyckte att allmogen hade fel.

  2. TT: Jag har aldrig satt min fot i den delen av internet… to coin a phrase. Var hittar man dessa husförhörslängder?

  3. Gå till den förnäma tjänsten http://gis.lst.se/lanskartor/
    och zooma in. Där finns Lilla Känsö med namn.

  4. Lennart: Det här blir curiouser and curiouser. Jag är själv helt ute och seglar, i Göteborgs södra skärgård. Det jag först trodde var Lilla Känsö är ju Varholmen, för jösse namn… på Googlefotot ovan alltså den lilla “Korsika”-formade holmen ostsydost om Stora Känsö, på andra sidan båtrutten. Det som du läser som “Lilla Känsö” på lantmäteriets karta är i själva verket ett suddigt “Lilla Källö”… på Googlekartan ovan alltså den lilla holmen 2 mm till vänster om S:et i Stora Källö.

    Slutsats: LILLA KÄNSÖ HAR FÖRSVUNNIT!

    För det är ingen tvekan om att Lilla Känsö existerar/har existerat, det finns bl.a. i husförhörslängder och annat. Men var är den idag? På semester på Korsika?

  5. Gunnar,
    jag mailade just över bildbevis på att Lilla Känsö existerar… Larmet kan avblåsas!

  6. LILLA KÄNSÖ EXISTERAR FORTFARANDE! Lennart har just mailat mig en skärmdump med beviset. Det är en vahettere trick-of-the-eye. För att se det gör man t.ex. så här. Klicka på “View Larger Map” på Googlekartan ovan och zooma in på området där båtrutten går mellan Varholmen och Stora Känsö, tillräckligt långt in för att se att den östraste biten av Stora Känsö i själva verket är en liten ö i sig, som man förmodligen kan vada över till: det är Lilla Känsö i sin egen höga ö-het.

    Medalj på väg till Lennart. En lättnadens suck i Hackney.

  7. Eller ännu bättre den tjänst som jag kallade “förnäm” här ovan (menade “förnämlig”):
    http://gis.lst.se/lanskartor/
    Ovärderlig när man behöver orientera sig i Sverige.
    Jag kommer att bära medaljen på Valborgsmässoafton…

  8. Jag fick aldrig in zoomen så långt som du fick i skärmdumpen. Den slutade liksom på 1000 meters höjd. Ingen aning varför.

  9. Husförhörslängden för Styrsö socken 1799-1800 hittade jag här:

    http://www.textomat.se/text/HusfStyrso_ver_1.4.xls

    Bland folket på Känsö och Lilla d:o hittar jag två som har yrkesbeteckningen “kypare”. Hade de verkligen så utvecklade näringsställen i skärgården förr tvåhundra år sedan? Eller är det något dialektalt?

    Peter Andersson på Brännö har titeln “måg”. Det är mer lättbegripligt.

  10. TT: Det är nog mera att dom kypade på Kometen och rodde hem till Känsö efter jobbet…

  11. Kypare verkar enligt SAOB ha haft en annan betydelse än dagens. Först och främst ska ordet ha betytt tunnbindare, antagligen efter det äldre ordet kyp, som är en större behållare av något slag (jämför med kupa från latinets cupa). Men följande står också nedtecknat: “c. 1755. – särsk. sjöt. besätt­ningsman på äldre handels- l. krigsfartyg med uppgift att tillvärka o. ha tillsyn över fartygets laggkärl (tunnor, baljor, pytsar o. d.” Det är gissningsvis detta som avses med kypare i husförhörslängden.

    Jag gillar att slå i gamla husförhörslängder; man lär sig allt möjligt av bara farten.

  12. Tack för det, Thomas!

    Om det fortfarande är nån som undrar varför Pressyltas tagline är “You know it makes sense” – undra ej mer…

  13. Och nar du zoomat in pa google’s satellitbild sa langt sa att du ser den lilla o-biten, valj kartbild istallet for satellitbild. Now it’s there, now it isn’t…

  14. Jag fattar vad du menar, Fredrik, men min datamaskin vägrar samarbeta sen några dar tillbaka. Och min IT-avdelning är ute på konferens. Tror jag.

  15. Hmm. Får engelsmän inte titta nära på Sverige, eller vad står på. Vad ser du om du klickar dig vidare från den här länken?

    http://preview.tinyurl.com/storakansosylta

  16. Om du mailar mig nu, så mailar jag tillbaka vad jag ser som png.

  17. Kom ihåg dessutom att Känsö är militärområde.

  18. Enligt ortnamnsregistret finns (jag sökte på socknen Styrsö) här
    http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/index.htm

    Känsö Fjärskär (skär)
    Känsö Rönnskär (skär)
    Känsö torn (triangelpunkt)
    Känsö, Lilla (skär)
    Känsö, Lilla (ö)
    Känsö resp. Känsö, St, (ö)
    Känsö, St. (resp. Känsö) (ö)
    Känsö Stora (ö)
    Känsö (ö)

    Man kan klicka på varje namn och få upp en pdf med handskriven anteckning om namnet.

    Om Känsö Lilla (skär) står att läsa att ett vattenmärke inhöggs vid Lilla Känsö 1823. Anteckningen gjordes av G.L. 1961

    Om Känsö resp. Känsö, St, (ö) kan bland annat läsas att ön kallades Tionsö 1691.
    Anteckningen gjordes 1938.

    Ortnamnsregistret är rätt skoj att kolla i, i synnerhet i socknar som man är något bekant med, men även generellt roar det mig att se vad lokalbefolkningen, i en socken, genom tiderna kallat olika områden eller platser för. Såväl bebyggelsenamn som naturnamn finns i registret. Det kan ta lite tid att få upp en sida – säkert beroende på vad för uppkoppling man har.

Archives



Pre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004