Ingen återvändo
Categories: Brittiska medier, Brittiskt allmäntThursday, Jul 18, 2019
Ordet “då” kan ju hänvisa till både det förgångna och det kommande. Och där emellan kommer nu:et. Ett nu där Trumps folkmassor kan skandera “Juden raus!” – or words to that effect – som man aldrig skulle hört då, förr i tiden, men när framtiden väl tagit över, då kommer vi att höra det allt oftare.
Ingenting kommer att bli detsamma efter Trump, eller efter Brexit. Vilket är den banalaste av iakttagelser just därför att ingenting någonsin förblivit detsamma. Men det finns grader i banalitetens helveten. Och en del vill hävda att det har med institutioner att göra, i det ordets bredaste bemärkelse.
Thatcheråren förändrade mycket, men bortsett från stora delar av tillverkningsindustrin och välfärdssystemet, ähem, så stod det som engelskan kallar the polity (statsmakten och dess institutioner, i princip) till slut kvar någorlunda intakt: unionen, tvåpartisystemet, rättsväsendet, det offentliga samtalets begränsningar, osv.
Kommer man att kunna säga det efter Brexit också? Det verkar allt mer osannolikt. Då menar jag förstås inte någon Thomas Hobbes’ mardröm om ett raserat statsskick och ett civilsamhälle i kaos, Storbritannien som ett slags dagens Libyen, fast med mer regn och dimma. Men en omvälvning verkar trots det vara på väg.
Följer man nyhetsrapporteringen och kommentarssfären någorlunda uppmärksamt så är ju det mesta ganska välbekant. Skottlands och Nordirlands framtid inom unionen allt mer tveksam. De två stora partierna som begår var sin form av långsam, men effektiv, harakiri. Rättsnormer som allt oftare ifrågasätts eller bara medvetet saboteras, vad gäller allt från pressfriheten till parlamentets suveränitet. Ett offentligt samtal där man dagligen släpper fler och fler hämningar, främst rasistiska.
För oss invandrare finns ju heller inget buyer’s remorse att ta till, man kan inte säga “det här är inte landet jag köpte in mig i, jag vill ha mina skattepengar tillbaka, tack”. Livet går vidare. Det som bekymrar mig – och många andra jag pratat med – är heller inte vad som kommer att hända i den snara framtiden, om några månader, eller ens om ett par år. Nej, fem, tio, femton år framåt, det är då bilden blir mörkare.
July 18th, 2019 at 2:44 pm
Kan bara hålla med, och en sida av detta förfall är ju att de nedärvda partisystemen i dessa båda länder fungerar allt sämre. Den långsamma implosionen av de stora partierna i UK och polariseringen /förgrovningen i USA har något att göra med att länderna har passerat den gräns där tvåpartisystemet (eller ens tre partier, med liberalerna eller de gröna) kunde matcha utvecklingen i politik, debatt och samhälle. USA är definitivt för stort för tvåpartisystemet numera, det har blivit en tvångströja, men vilket slags spelplan ska man isåfall ha? Och är de mogna för koalitioner mellan tydligt olika partier, over there?
July 18th, 2019 at 3:33 pm
Jag tror förstås också problemet är intimt uppbundet med systemen inom vilket de två partierna har fungerat, dvs valkretsarna (FPTP) i UK och Electoral Colleges i USA. Man kan ju börja med att reformera dessa, förslagsvis…